Michael Delia (USA): Tramstop
2. 3. – 21. 3. 2000
prezentace účastníků Residenčního programu viz. program Residence

 

Vystoupení newyorského multimediálního umělce Michaela Delii v Galerii Centra pro současné umění - Praha, je první výstavou pořádanou v rámci nového mezinárodního rezidenčního programu pro zahraniční výtvarné umělce. Tento program zahájilo počátkem roku 2000 Centrum pro současné umění (bývalé Sorosovo centrum) a rozšířilo tak své působení na poli mezinárodní kulturní výměny. V loňském roce uvedlo Centrum svůj první rezidenční program na Zámku v Čimelicích, který se setkal s velkým ohlasem jak ze strany účastníků, tak veřejnosti. Smyslem nového rezidenčního centra v Praze je obohacovat kulturní dění hlavního města Prahy v oblasti výtvarného umění a představovat práce zajímavých mladých umělců z celého světa. 

Michael Delia (1963) se v Galerii Jelení představuje světelně zvukovou instalací nazvanou TRAMSTOP, jež byla vytvořena speciálně pro tento prostor. Delia se rovněž v Praze zúčastnil divácky velmi úspěšné multimediální výstavy Hnízda her, jež právě proběhla v Rudolfinu. Na své samostatné výstavě v Galerii Jelení se tento umělec soustředil na využití samotného výstavního prostoru, který přetvořil pomocí hry venkovního světla a záznamu zvuků z ulice. O své instalaci říká: "Den se stává nocí, vnějšek se stává vnitřkem a to, co je uvnitř, vychází ven."

Vernisáž výstavy se uskuteční v sídle Centra pro současné umění, Jelení 9, Praha 1, dne 1. března 2000 v 15.00 hod. Výstava bude otevřena Po - Pá od 9:00 do 18:00 hod. Bližší informace na tel. čísle 24 37 31 78.

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů