Skupinová výstava: Bezhlavý jezdec na vzestupu
14. 3. – 14. 4. 2000
kurátor: Vít Havránek
Vystavující umělci: J. Bolf, J. Mančuška, J.Šerých, T. Vaněk

 

Výtvarná skupina BJ je skupina mladých umělců, která se skládá ze čtyř členů (Josef Bolf, Ján Mančuška, Jan Šerých, Tomáš Vaněk). Byla založena v roce 1996 na Akademii výtvarných umění.

Umělci společně vystavovali již na více skupinových i samostatných výstavách, tato výstava je jejich první vetší prezentací. K výstavě je vytištěn katalog, který bude retrospektivně zahrnovat díla posledních let.

Umělci používají různá média: kresbu, malbu, instalaci, video ad. Často pracují netradičními způsoby - nástřiky přímo na stěnu galerie (technika air brush), vyřezávání specifických objektů z méně trvanlivých materiálů, jako mýdlo, plastelína apod. Jedním z posledních děl jednoho ze členů skupiny bylo vytvoření amatérské "televize" - černobílé projekce na stěnu, při které byl děj přímo zahrán vyřezanými postavami a předměty z papírů, za použití zvukových a kouřových efektů.

Na výstavě v Galerii Jelení a v Komunikačním prostoru ve Školské ulici opět převládala instalace a pro BJ typický přístup parodie na domácí kutilství. Způsobem záměrně "ledabylé" prezentace vyvolávala výstava dosti negativní reakce nejen u starší generace diváků ale i u vrstevníků samotných umělců. Druhá část výstavy v Komunikačním protoru byla dokonce předčasně zavřena z "technických důvodů". Proti tomuto jednání se autoři ohradili v otevřeném dopise. 

Výstava byla podpořena studiem Divus.

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů