Jakub Adamec & Petr Stark: 18 cm
27. 4. – 14. 5. 2004
 

Gábina Kotíková: Petře a Jakube, mohli by jste říci, jakým způsobem jste uvažovali při přípravě této výstavy, jak jste výstavu sami pro sebe pojmenovali, když jste spolu hovořili o tom, o čem bude?

Jakub Adamec a Petr Stark: Sami pro sebe i pro všechny ostatní jsme ji pojmenovali 18 cm. Jak už název napovídá, jde o ryze mužskou výstavku.

GK: Můžete něco říci k videu, které je součástí výstavy? Kdy video vzniklo?

JP: Video je základním kamenem celé výstavky. Spolu s foto- seriálem a digitisky tvoří celek, kterým prochází ústřední dějová linka. Vzniklo letos začátkem března.

GK: Jak dlouho pracujete ve dvojici, je tento způsob práce pro vás nyní závazný? Jakým způsobem by jste popsali rozdílnost svých přístupů, pokud je nějaká patrná? 

JP: Zhruba od dubna´03. Zatím nás vzájemná spolupráce baví.

GK: V roce 2003 jste získali cenu Cenu Miroslava Proška EXIT 2003, podařilo se vám též sestavit zajímavý, rozsáhlejší katalog své práce, vydaný při příležitosti výstavy v Ústí nad Labem. Zaujalo mne tam např. video z roku 2003 „Aktual virťual“ (zápas vás dvou, se zvláštní zbraní), mohli by jste popsat průběh této akce?

JP: Šlo nám o to, natočit akční scény bez technologických efektů a jiných berliček.

GK: Další zajímavou akcí byla „Umělci ve svrabu“. Mohli by jste říci, jak probíhala? Jednalo se o veřejnou performance, nebo jde o fotoseriál?

JP: Je to fotoseriál performance pro fotoseriál.

GK: Jak by jste popsali způsob práce v ateliéru Petra Lysáčka, jeho metody?

J: Petr od letošního roku studuje u Jiřího Suruvky. Petr Lysáček je ve vzájemném dialogu se studenty velmi citlivý, otevřený a přesný.

GK: Jaká výstava vás v poslední době zaujala?

P: V poslední době si nevzpomínám, že by mě nějaká výstavka pozitivně zaujala, spíš naopak.

J: Já jsem byl včera ve Futuře a spíš než výstava mě zaujal skvělý výstavní prostor. Všechny ostatní galerie, které jsem chtěl navštívit byly zavřené. Takže mě nic nezaujalo.


 

Výstavní program je realizován s laskavou podporou: Ministerstva kultury CR Hlavhího mesta Prahy

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů