Jana Butzke: Zahradní erotika
3. 10. – 23. 10. 2012
vernisáž 2. 10. v 18:00
kurátorka: Katarína Uhlířová

 

Jana Butzke je studentkou Ateliéru fotografie Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. První samostatnou výstavu měla v v roce 2011 Galerie K4 v Praze, dříve vystavovala na společných výstavách Tvoření světů (2010) v Galerii Emila Filly, Druhá směna (2009) v Galerii Armaturka v Ústí nad Labem, na Prague Photo 2010 v Praze apod.

Výstava v Galerii Jelení je výstavou mystifikační. Jana Butzke zde navazuje na svou bakalářskou práci s názvem „Maloměsto“ z roku 2011, kde vytvořila podrobnou historii neexistující fotografky Věry Samkové, která se podle tohoto příběhu přestěhovala z Prahy do panelového domu do Neratovic, byla zaměstnána jako laborantka v závodě Spolana a zároveň a měla kratší tvůrčí období jako fotografka. Jana Butzke se tak převtělila do role historika umění a napsala podrobný příběh této ženy. Na výstavě zase v roli kurátora vystavuje část „jejího“ díla s názvem Zahradní erotika. Fiktivní příběh umožňuje Janě Butzke zkoumat atmosféru tohoto industriálního města s jeho problémy a specifiky a svým způsobem píše o svém životě, poněvadž sama z Neratovic pochází.

Výstava v Galerii Jelení je součástí Festivalu Fotografie „Mimo Formát“. Jeho hlavním obsahem je série převážně site-specific fotografických instalací a akcí určených pro vybraná místa veřejného prostoru v Praze. Letošními zahraničními hosty jsou například americký umělec Dennis Adams, britská autorská dvojice Peter Kennard a Cat Phillipps či galería parásito představující kolumbijského umělce Carlose Mottu. Z českých autorů se představí Alena Kotzmannová, Jiří Thýn, Martin Zet, Michaela Thelenová, Filip Turek, Alice Nikitinová a mnoho dalších. Doprovodný program vyvrcholí 20. října mezinárodním diskuzním fórem „Paralelní formáty“ uspořádaném při příležitosti deseti let existence časopisu Fotograf v Kinosálu Francouzského institutu.

Gabriela Kotiková

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů