Michael Setek: Periferní vidění
7. 12. 1999 – 7.1. 2000
kurátorka: Gabriela Bukovinská

 

Michael Setek pochází z Velké Británie. V České republice nevystavuje poprvé, jeho první prezentací byla již samostatná výstava v pražské galerii Detail.

Výstava v Galerii Jelení je jednou z nejzajímavějších, která v tomto prostoru zatím proběhla. Navazuje na rezidenční pobyt NCSU na zámku Čimelicích, kde Michael Setek pobýval dva měsíce, od srpna do září 1999. 

Michael Setek u svých děl využívá specifická zařízení či technické postupy. Dvojice prosvícených diapozitivů je možné sledovat skrze stereoskopické zařízení, které umožňuje jejich trojrozměrné vnímání. Obrazy vznikly poměrně složitým postupem. Prvotním článkem byla fotografie (někdy počítačově upravená), která byla dále transformována na obrazovou plochu pomocí sítotisku. Celý proces je proveden tak, aby byl na závěr samotný obsah fotografie poněkud zastřen, vnímáme ho jen náznakově a skrytě při delším zkoumání. Takto vzniklé obrazy jsou překryty vrstvou (asi 3 cm širokou) průhledného plexiskla. 

Způsob překrytí barevné plochy plexisklem je zajímavý. Z obrazu vzniká zvláštní předmět. Jsou zde "zality" do plexiskla obrazy, podobně jako obyčejně bývají vzácní motýli, brouci apod., aby byla vyzdvyhnuta jejich estetická kvalita a byly chráněny před poškozením. Obrazy Michaela Setka působí především jako abstraktní plochy, jejichž vyznění podporuje precizní, promyšlená instalace.

Gabriela Bukovinská

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů