Michal Pěchouček, Sláva Sobotovičová: Život jí sluší
12. 9. – 27. 9. 2000

 

Michal Pechouček maluje, vytváří fotoseriály, natáčí filmy a sám ve filmech také hraje. Obrazy, kterými začínal, byly trochu neobvyklé řemeslným provedením. U některých obrazů tvořila podklad fotografie, která byla zamlžena vrstvou vosku, skrz kterou bylo nutné zblízka zkoumat, co se na fotografii nachází. Jiné obrazy byly kombinované s vyšíváním, nebo byla obrazem přímo výšivka na polštáři apod.

Mezi jeho nejzajímavější díla patří fotoseriály a filmy. Jedním nezvýraznějších je film "Cesta do školy". Napomádovaný Michal Pěchouček v něm kráčí zemí plnou slunce a rozkvetlých jabloní do školy. Ve škole sedí žáci v lavicích a paní učitelka ho představuje jako nového žáka. Zasedne do lavice a začne se psát písemná práce. Spoluzačka se mu však stále dívá přes rameno do jeho papíru. On si jako vzorný žák zakrývá svůj papír rukou, aby na něj nemohla vidět. Nechce jí dát opisovat. Ona však nepřestává, Pěchouček se rozzuří a začne se na ní vrhat. V tu chvíli přichází učitelka se strašným výrazem a hrozí na něj. Pěchouček se uráží, vstává a odchází ze školy. Venku si rozčíleně zapaluje cigaretu propadá lehkým a dívkám hazardu. Směs ironie a kýče je vyjádřena jednoduchým způsobem, film je složen s barevných fotografií, které následují po sobě, je bez zvuku.

Sláva Sobotovičová na výstavě v Galerii Jelení též pracovala s fotografií a filmem. Ve filmu sama hraje. Stojí se dvěmi dívkami odděná v českém kroji blízko sluncem prozářeného pole plného vrostlých klasů obilí a všechny tři zpívají společně lidovou píseň. Je zde podobně jako ve filmu Michala Pěchoučka předložen kýčovitý obraz české krajiny. Film je postavený pouze na této jedné písni. Důležité jsou výrazy dívek, které zpívají, napůl vážně a napůl si z této produkce sami dělají legraci. Film je přiměřeně dlouhý, aby nezačal být nudný a přestože je komický, nesklouzává k banalitě.

gb

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů