Slepená intimita
5. 6. – 22. 6. 2001
kurátor: Vít Havránek

vystavující umělci: Josef Bolf, Jiří Černický, Lukáš Jasanský a Martin Polák, Krištof Kintera, Lenka Klodová, Jiří Kovanda, Jano Mančuška, Roman Ondák, Tomáš Vaněk, Maxim Velčovský

 

Proč se ještě vracet k něčemu tak profláklému, jako je intimita ? Intimita je provětraná. /-kdo to říká ?/ Trendy zájmu se v současném umění střídají poměrně rychle, takže je asi neaktuální vracet se k něčemu, co bylo aktuální tak v roce 1997. 

Uklidněme se ale. Jen my sami se nutíme věřit vlastním klišé. Řeči o aktuálnosti jsou obecné teze. A obecná teze, co to vlastně je? Nazvat něco obecným, znamená podvědomou potřebu demonstrovat vlastní odlišení se od “obecného”. Je to skrytá frustrace a proklamace autora toužícího po originalitě. Práce umělců na této výstavě nejsou nejsoučasnější, nebo neokoukané. A to je v pořádku.

slepená intimita je v konečném důsledku antivýstava. Chce být co nejlepší, ale jejím posledním cílem, o němž víme, protože ho teoreticky předpokládáme /v tomto smyslu můžeme použít výstavy jako laboratorního experimentu k praktickému potvrzení teoretické hypotézy/ je dokázat, že galerijní prostředí je pro umění škodlivé, umrtvující jeho strukturovanost, břitkost, vůně… Galerijní rámec. Všechny zkušenosti s cestami za uměním, zkušenosti s návštěvními, domovními, receptivními řády, jimiž od dětských let se generují naše pocity vybublávající při vyslovení věty: Půjdeme na výstavu ?

slepená intimita je počátkem řetězce úvah. Potřebovali jsme tímto praktickým způsobem začít ohledávat stále trvající rozpor rámce prezentace aktuálního umění a samotného umění. Jde o první krok, ještě galerijní. Budoucnost a směr míří jinam. Další kroky následují, ovšem postupně, ověřit si výchozí pozici jejím zviditelněním je důležité. Současné umění je mohutnou silou přitahováno ke každodennosti. To není ostatně nic nového. Mohli bychom napsat celou historii pokusů transformovat umění v “činnost“. Tyto pokusy musíme konstatovat byly v důsledku neúčinné. Neúspešné ! Duchamp, Beuys, Kaprow… jsou neúspešní umělci. Nedokázali pokořit umělecký provoz, muzea, zákony trhu…

Nevystavovat ?

Ne. Jsme inteligentní a kreativní. Hledáme kanály vyhovující našim požadavkům. slepená intimita je rekapitulací, úvahou před tím, než vykročíme.

kurátor Ninni Fritz, Vít Havránek

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů