Adéla Svobodová & Jiří Thýn
17. 5. – 30. 6. 2004
kurátor:  Gabriela Kotiková

 

Adéla Svobodová (1978) se narodila v Praze, studovala na Fakultě výtvarného umění v Brně, nyní je studentkou ateliéru nových médií Michala Bielického na Akademii výtvarných umění v Praze. Zabývá se fotografií, designem, videem. Její práce mají specifickou atmosféru. Pracuje se zcela všední, běžnou realitou, kterou však pomocí specifického způsobu natáčení, barev, zvuku promění v něco jiného - jemného, až nereálného. Mezi zajímavé práce, které Adéla Svobodová vytvořila, patří například video z roku 2001, jehož podstata je založena pouze na jedné cestě autobusem č. 207 ze stanice Ohrada do stanice Staroměstská. Z cesty se stává abstraktní zážitek, příjemný, vzdálený skutečným pocitům při cestě hromadnými prostředky. Dílo, které bylo ve stejném roce prezentováno v Galerii Display mělo pokračování v podobě autorské knihy, pojednávající o cestě formou fotografií a textů. U všech prací Adély Svobodové hraje důležitou roli pojetí designu děl, použití jednoduchých forem, specifické barevnosti a recyklovaných materiálů. 

Jiří Thýn (1977) se narodil v Praze, je studentem ateliéru fotografie Pavla Štechy na Vysoké škole Umělecko-průmyslové, na stáži pobýval v ateliéru Vladimíra Skrepla na Akademii výtvarných umění v Praze. Pracuje převážně s fotografií. V minulém roce se zůčastnil aktivity - „performance“ ve veřejném prostoru - spolu s dalšími studenty zakryl sochy umělkyně Anny Chromé na fontáně na Senovážném náměstí. Autoři tímto aktem protestovali proti politice Hlavního města Prahy, která z neznámých důvodů umožňuje umístění soch podprůměrné umělecké kvality na významná pražská prostranství. Studenti zakryli sochy černým igelitem tak, že mohly působit jako zabezpečené pro zimní období apod., poněvadž tato přikrývka na nich zůstala nepovšimnuta přibližně po dobu čtrnácti dnů, kdy byli úředníci upozorněni formou novinového článku na něco nezvyklého. Celá akce byla zajímavá svou formou nenásilného vyjádření vlastního názoru (bez poškození objektu).

Výstava 1+1 propojuje přístupy obou umělců, skládá se z videa a fotografií, které opět pracují s velmi jednoduchými prostředky, domácím prostředím, obyčejnými předměty kolem nás. Vše vzniká pouhým jemným, mírným pozměněním toho, co běžně vidíme…

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů