Pavel Kopřiva: Malé zbraně
21. 2. – 11. 3. 2005
kurátor: Gabriela Kotíková

 

Pavel Kopřiva se narodil v roce 1968 v Duchcově, od roku 1987-1989 studoval na katedře výtvarného umění v Ústí nad Labem, poté od roku 1989-1995 na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze. První samostatná výstava proběhla v roce 1995 Galerii Emila Filly v Ústí nad Labem, pod vedením kurátora Michala Kolečka. Od té doby Pavel Kopřiva realizoval mnoho samostatných výstav a zůčastnil se i významnějších skupinových výstav, mezi nimiž je možné jmenovat Zkušební provoz, Orbis Fictus, Umění ve veřejném prostoru, Jitro kouzelníků atd.

V roce 1996 byl vybrán k účasti na prestižní výstavě Manifesta v Rotterdamu. V současné době Pavel Kopřiva patří již mezi uznávané umělce, jeho dílo je charakteristické konceptuálním přístupem, prací s objekty a instalací. Zajímá se o různé technologie a design, jejichž metody posouvá do kontextu výtvarného umění. Pro výstavu v Galerii Jelení si vybral jako materiál 150 obrazů, záznamů z malých bezpečnostních kamer, které v reálném čase přenášejí obraz z veřejných i privátních míst přímo na internet. Tyto přístroje přirovnává Pavel Kopřiva ke zbraním a obrazy k materiálu, jež je možné různým způsobem zneužít.

Výstava však není jen kritikou této skutečnosti - její podstatnou částí je výběr konkrétních záběrů, u nichž se často jedná o něco zvláštního, těžko uchopitelného. Mnohdy prázdné, neutrální prostředí, není pochopitelné, není jasné k čemu záznam slouží, proč je právě tento momentálně pořizován a nutí nás tak k podrobnějšímu průzkumu a zamyšlení.

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů