David Krňanský: Barevné léto
29.6. – 11.7.2013
kurátor: Vladimír Houdek

 

Vladimír
David, to tak trochu napsal za mě. Aniž bychom to plánovali. Některý věci nejdou naplánovat. Třeba jako malba. Jestliže David připouští v malbě prvek nevědomí, intuice, říká to, co se snaží nepřímo oklikou, částečně a skrytě ovlivňovat naši osobnost. Možná proto smajlík. Drze vyhlížející úšklebek toho nažloutlého vakua. Ten pocit zakřivené grimasy, jenž na nás z jeho obrazů crčí, mě vyloženě irituje. A to je dobře. Věci by nás neměly nudit. Měly by v nás vyvolávat otázky. Plno otázek. Proč je to jako bláto? Proč ty barvy vylučují změť spíš močálu než-li toho úsměvu, toho smajlíku. 

Možná proto, že Davida už nerozesmávají. V té žluti je už jen prázdno. Zbyla v něm odpověď na hledání protějšku. Možná proto zvracejí barvy s úsměvem špinavé exprese, která dráždí svojí tupostí a neumělostí. Avšak při delším zkoumání Davidových maleb vidíme s jakou vehemencí nám chce sdělit zprávu svého stavu a stavu, ve kterém se člověk může ocitnout.    

David
„Už tak 2 roky pracuju v malbě se symbolem klasickýho smajlíka, takový ty žlutý hlavy. Beru to jako symbol, kterej se dá aplikovat na cokoliv a zároveň je to spojený s nějakým vyjádřením pocitu nebo emoce. Ten symbol je naprosto vyprázdněnej, používá se v reklamě, na oblečení, na sociálních sítích, v esemeskách atd. Já ten symbol používám jako součást malířskýho gesta. Je to něco totálního. Při expresivním malířským výrazu dochází pak k určitým deformacím toho obličeje (smajlíka) a ty nevíš, jestli se na Tebe směje nebo se děsí. Když maluju figury tak pro mě představujou nějakou neurčitou bytost, můžu to být dokonce já jako umělec. Mělo by to vypadat částečně neurčitě, trochu tajemně, postavy stojí a upřeně něco pozorují. Drží se za hlavu a přemýšlí. 

Snažím zachovat si při malbě čistej postoj k médiu. Obrazy jsou částečně intuitivní. Dopředu nevím, jak ten obraz bude vypadat. Několikrát je přemalovávám, než se v tom chaosu tahu objeví ty správný směry a kompozice. Je to gestická expresivní malba, do který vstupují postavy, který celou tu malířskou událost jakoby karikují.“

David a Vladimír, Praha 2013

 


galerii Jelení podporuje: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl.m.Prahy
mediální podpora: Artycok.tv a pražská ArtMap

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů