Patrik Kriššák: PATH
13. 1. – 4. 2. 2016
vernisáž 12. 1. 2016

kurátorka: Lucie Šmardová

 

„Path“ může být cestou, dějištěm představ, kombinačních úvah, dráhou opisující neviditelné body, stezkou napomáhající spíše než objevování, přemístění k další možné cestě. „Path“ jako postava vyzývající ke komunikaci. 

„Path“ je zároveň jednou z posledních výstav, která se odehraje v prostoru galerie Jelení na Smíchově před stěhováním do nového prostoru. Jednou z variant, jak koncipovat tento projekt bylo reagovat na tuto skutečnost buď přímým odkazem, nebo gestem. Na místo ohlížení, se nakonec ukázala nosnější verze klasičtější, ač je pro Patrika Kriššáka právě tato cesta nejméně prověřená. V minulém roce umístil několik svých obrazů do rozměrných kokonů zavěšených ze stropu. Kokony se staly metaforou časově uzavřeného vývojového stádia právě vznikajícího díla. Díky své rozměrnosti se obrazy staly objekty architektonicky definující prostor. Po výstavách s výrazným instalačním řešením, na nichž Patrik zkoumal hranice malby a experimentálním způsobem zacházel s obrazem nebo jeho zavěšením, je současná výstava první čistě malířskou výstavou, na níž ukazuje své nejnovější práce. Společnou zůstala otázka obrazového rámu, tedy to co Brian O´Doherty nazývá mentální schránou, tento rám je navíc rozšířen o výstavní prostor galerie. 

Vystavená série obrazů vznikla technikou, kterou Patrik Kriššák rozvíjí už třetím rokem. Tzv. flašové obrazy vznikají v horizontální poloze překlopením lahve s barvou na papírový podklad – rychle až performativně gesticky. Téměř všechny nejnovější obrazy jsou malovány na vypnutém bílém papíře nebo plátně. Materiálovou čistotu Patrik dodržuje na menších i rozměrných obrazech, k jejich vzniku se odkazuje jen dvojice menších formátů umístěná na podlaze. Tahy reagují na právě využívanou barvu, která je čistá, pastelová popřípadě se více barev mísí přímo na obraze. Dlouhé linky s jasnými motivy střídají krátké tahy znakovitě znázorňující písmena abecedy nebo slova neobjeveného, tajného jazyka. Lehkost, rychlost a s tím spojená z pohybu vzešlá energie jsou hodnoty, jež Patrikovy obrazy činí osobitými a na první pohled rozpoznatelnými.

Lucie Šmardová

 


Galerii Jelení podporuje MK ČRMagistrát hl.m.PrahyStátní fond kultury ČR
Mediálními partnery jsou Artycok.tvArtMap a jlbjlt.net

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů