Filip Turek: Funf Minuten mit Chloroform
16. 5. – 1.6. 2001
kurátor: Gabriela Bukovinská

 

Všudypřítomný vizuální šum, stále oživovaný dalším přísunem různých (informačních) klipů, reklam a animací, se stává přirozenou kulisou, před níž se odehrávají naše životy. Pohyb v těchto pulzujících kulisách, zahlcujících smysly i mentální svět „uživatelů“, je napínavý a zábavný, ale nabízí i možnosti neméně záživného „vzdoru“. Tvorba obrazů nezařaditelných, znejišťujících a zpochybňujících vizuální zvyky a očekávání se ještě stále může nazývat umění.

Obrazy Filipa Turka prošly manipulačním prostředím digitální technologie, ale zároveň si uchovávají i díl “domácké“ kreativity. Zejména práce s „nalezenými obrazy“, jejich výběr a zařazení do neočekávaného kontextu, je vzdálený představě programované tvorby. Bez čitelného záměru jsou některé motivy (např. fotografie ze zahrádkářského časopisu, stylizovaná figurka chlapečka, florální ornament atd.) vydestilovány a přefiltrovány do rafinovanější podoby. Světy techniky, vědy, těla a imaginace se mísí v ironické distanci. Skromně vypadající nepravděpodobnosti jsou vizuálně popínavé a útočné. „Grafomanský“ atak na sexuální a exkrementální tabu je provokující a společensky ne-korektní i v době, kdy je pornografický princip „svádění“ pozornosti společným rysem veškeré spotřební kultury.

Spojení nesourodých „scén“ se zdá odvážné; navenek nelogický a neobhajitelný „vtip“ působí jedovatě. Třeba jako polymorfní chloroform nebo metamorfóza fluorizace. 

-dak-

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů