Valentýna Janů: Expectations-Reality Gap
28. 6 – 30. 7. 2017
vernisáž: 27. 6. 2017 od 18 hodin

kurátor: Václav Janoščík

Když se otáčím, neustále vidím horizont. Rámuje mojí zkušenost a dává tvar světu, jak ho vnímám. Také proto bylo složité chápat Zemi jako kouli; proti naší intuici přijmout představu, že je ještě něco za horizontem.

Reality used to be a friend of mine

Zároveň má horizont také časový rozměr. Budoucnost jako by se stávala skutečností na horizontu našich očekávání. Překvapuje nás, nebo naopak jen opakuje to, na co jsme zvyklí.

Now ask me about the future

Horizont se pak stává aktuálním problémem hned z několika důvodů. Kvůli rychlosti dopravních prostředků, ale ještě více kvůli takřka nekonečné rychlosti informací a peněz se horizont ztrácí, stává se zaměnitelným a nahrazují ho jiné horizonty sítí a finančních toků.

Please don't ask me cause I don't know why,
Reality used to be a friend of mine

Přichází čas platforem, rozhraní a sítí. Informační, ekonomické a afektivní plochy se mísí s těmi geografickými, společenskými i osobními. Mezi mě a můj horizont se vměstnává množství dalších rovin a vrstev.

What is real, a positive plane
Reality and life are no the same

Moje schopnosti jednat, nebo jednoduše být někým, a na druhé straně podmínky mého světa, se čím dál tím více vzdalují. Čím více toho víme o ekologických katastrofách, o globální nerovnosti a mnoha dalších krizích a problémech, tím menší se zdají být naše možnosti s nimi něco dělat.

What you want me to do?
Knowing any time this world could go poof

Vytvářet umění vlastně neznamená nic jiného než hledat nové horizonty; nové, i když provizorní spojnice a perspektivy. Vytvářet znamená balancovat mezi smyslem a nesmyslem, rýsovat hrany a oddělení, které spojují.

Reality used to be a friend of mine

 

Václav Janoščík


Galerii Jelení podporují MKČRMagistrát hl. m. PrahyStátní fond kultury ČRMČ Praha 7

Mediální partneři: Artycok.tvArtMapjlbjlt.net
Poděkování: UMA: You Make Art

Centrum pro současné umění Praha, o. p. s. | www.fcca.cz | info@fcca.cz | CSU Praha: Zásady zpracování osobních údajů